STANFORD RESIDENCE

Located on a tight urban lot in a re-surging neighborhood in West Dallas, the challenge was to create a new construction residence with striking appeal while maintaining a scale in tune with the many of the surrounding late 1930’s depression-era cottages.

As a result, the two story massing was pushed back creating a large interior courtyard that engages all sides of the residence with a direct indoor/outdoor connection.  On the first floor, the resident is greeted with a grand entry and family room exposing the courtyard and allowing the scale to be reduced while still maximizing useful and efficient program.    

With regional materials that perform in the Texas climate, and stylistic solar strategies such as steel window surrounds, this residence is a delight to experience and a success for an up and coming neighborhood.

  PROJECT DATA    Client:  Withheld   Status:  Completed 2016   Scope:  Full Service Architecture   Features:  4,400sf, 5 bedroom, 5 bath, interior courtyard   Material Systems:  Wood framed, steel window collars, smeared limestone and stucco cladding   Builder:  Hudson Construction Group   Structural:  Jensen Engineers

PROJECT DATA

Client: Withheld

Status: Completed 2016

Scope: Full Service Architecture

Features: 4,400sf, 5 bedroom, 5 bath, interior courtyard

Material Systems: Wood framed, steel window collars, smeared limestone and stucco cladding

Builder: Hudson Construction Group

Structural: Jensen Engineers

 

DESIGN PROCESS